每周節目

【超級爸媽食買玩】享用優質肉扒半自助餐

最近呢間推出一個好抵嘅半自助餐,又可以食到來自世界各地嘅優質肉扒,自助區嘅美食又豐富,而且仲為小朋友唔同嘅兒童餐選擇,啱晒一家大小一齊享用呀!

【新手拳擊館】第二堂:直拳

上星期就學咗拳擊最基本嘅拳樁同步法喇,今個星期終於可以學出拳啦!今集同樣係跟著專業拳擊教練 Keith學拳擊運動中嘅直拳!

【幸福煮食堂】日式叉燒烏冬

用燜燒罐整烏冬真係好方便啊!🍥 就跟住月月一齊學點樣整超簡單嘅燜燒罐料理喇!👍🏻👅💦

【潮媽的本草綱目】產後如何減重消水腫?

懷孕嘅時候想俾最好嘅營養BB👶🏻,產後要餵奶🍼又唔可以食少啲減肥🍼!呢個時候應該點樣減重消水腫呢??🧐

【超級爸媽食買玩】分享青森回憶 贏取主題酒店住宿

最近呢大半年都無辦法出國玩,唔少人都好掛住日本嘅美景、美食🇯🇵﹐所以青森縣就送出咗青森主題住宿套餐❤️✨,俾大家喺香港重溫一下青森嘅氣息🍃,大家一齊睇到片尾,睇下可以點樣贏取由青森縣送出嘅青森主題酒店住宿套餐✅

【新手拳擊館】第一堂:基本拳樁及步法

第一堂當然是練習是一些拳擊最基本的動作,Keith就先教大家拳擊中,最基本也是最重要的拳樁以及步法!

【幸福煮食堂】小獅子蜜桃雞翼便當

煮飯煮到冇哂新意☁️?今次教教大家整酸甜醒胃嘅🍑蜜桃雞翼同小獅子飯🦁,媽媽們必學!

【潮媽的本草綱目】產後母乳不足怎算好?

母乳媽媽最關心的問題就係上奶🍼,有時上唔到奶真係會好灰心㗎😥!聽下彭醫師有咩好提議喇!📝

【超級爸媽食買玩】改善肌膚瑕疵護理篇

日常護理唔可以偷懶之餘,同時肌膚嘅深層清潔同護理都唔可以忽略架!今次就由Giselle 同大家分享呢個護膚品牌嘅護理產品,睇下可以點樣「由內至外」全方位幫我地時刻Keep住最佳狀態!

【新手爸爸】Avis陳偉成給最愛的情深說話

Avis對於老婆懷孕生B到而家齊齊做新手爸媽真係好大感觸😢,對老婆同仔仔都有很多情深說話要講⋯⋯

【Cool出個未來】箍牙數碼化後的便利

對於箍牙相信最多人關心嘅就係箍牙後會變成點,是唔是自己心目中嘅變化?今集同樣有牙齒矯正專科醫生 劉潤華醫生同我們分享關於將箍牙數碼化後,對於牙齒矯正嘅重要性同幫助!

【幸福煮食堂】懶懶熊貓素餃子便當

懶懶嘅夏日就最啱整懶懶嘅熊貓🐼〜 最有竹林布景襯埋好可愛啊🎍🌿!!

【潮媽的本草綱目】坐月媽媽情緒不穩睡不好?

準媽媽生完BB喺坐月嘅時候🤱🏻,要面對唔同方面嘅不適💦,所以情緒波動有機會比較大!想知有咩法子可以令到情緒舒緩啲,就要留意啦!💪🏻

【超級爸媽食買玩】由內至外的日常護膚

就算依加日日都儘量減少出街,但係護膚唔可以偷懶㗎!今次就同大家介紹呢個啱啱嚟到香港嘅護膚品牌,主打由內到外全方位照顧我地嘅肌膚,令到肌膚每時每刻都Keep住朝氣滿滿!

【新手爸爸】Avis陳偉成逆市開店持樂觀態度

Avis喺逆市都照開多兩間健身室🏋🏻‍♀️,背後原來係因為佢好相信爸爸講過嘅⋯⋯

【Cool出個未來】自助牙箍暗藏危機

唔洗見牙醫都箍到牙得唔得㗎!?相信亦都係唔少想箍牙都有嘅疑問,今集就請嚟牙齒矯正專科醫生 劉潤華醫生同我地一一拆解呢啲迷思!

【幸福煮食堂】Bunny 水瓜烙素便當

潮州水瓜烙原來咁簡單就做到🍳!今次仲有夢幻粉紅嘅Bunny兔兔🐰,真係睇見都開心!💕

【情緒鑰匙ART I DO】第八集

喺上一集美國註冊藝術治療師 Miss Grace就同僑僑一齊整咗自家製嘅黏土,今次就會一齊嚟玩黏土!!

【超級爸媽食買玩】任食牛奶主題自助餐

牛奶相信大家由細到大都喝唔少,但係呢個以牛奶為主角嘅自助餐又試過未呢?今次呢間酒店推出咗用牛奶製成唔同嘅鹹甜美食!今集跟住 Karen一齊嚟睇下有咩野食先!

【新手爸爸】Avis陳偉成分享解決BB便秘好辦法

湊BB辛酸就個個都知😢,但係Avis陳偉成就因為BB便秘💩周圍問人點算🙌🏻,最後順利解決BB便秘問題!👍🏻

【Cool出個未來】箍牙後會反彈!?

箍牙當然會係希望牙齒可以變得整齊,但係原來箍完牙之後會有機會反彈架!所以今集牙齒矯正專科醫生 劉潤華醫生就同我們分享咗喺箍完牙之後,一定要注意呢兩件事!

【幸福煮食堂】chick chick 親子丼

超濃厚日式風味嘅親子丼🐥🥚〜去唔到日本🏯,都可以帶小朋友嘅味蕾到訪日本一轉🇯🇵!

【情緒鑰匙ART I DO】第七集

今年嘅暑假,小朋友就淨係可以留屋企玩,咁就不如試下跟住美國註冊藝術治療師 Miss Grace同僑僑,一齊利用屋企就搵到嘅材料自製黏土玩!

【超級爸媽食買玩】精明網購中古包

想足不出戶就買到靚靚中古包!?但又擔心見唔到實物,唔知點揀好,今集就搵嚟二手中古包達人-小米分享在網站上選購中古包嘅地方要注意嘅地方,同埋可以點樣買得精明啲!

【新手爸爸】Avis陳偉成分享老婆生仔搞笑事

Avis最近做左爸爸👔,有囝囝萬事足嘅佢同大家分享老婆生仔唔知穿羊水嘅搞笑事😂,仲同各位產婦推薦用這個…🤫

【Cool出個未來】考慮隱形牙箍要注意的地方

隱形牙套真係近年唔少想箍牙嘅人首選,透明、配戴方便、又唔洗擔心好似傳統牙箍咁會刮傷口腔等等好處,但又係唔係真係咁方便呢?今集繼續請嚟牙齒矯正專科醫生 劉潤華醫生,同大家分享下喺考慮選用隱形牙箍時要注意嘅地方!

【幸福煮食堂】Lion King 獅子王串燒便當

🦁霸氣又可愛的獅子王嚟喇!簡單易整又吸引👍🏻!整俾小朋友食,佢哋一定抗拒唔到!👅💦

【情緒鑰匙ART I DO】第六集

上一集僑僑就同美國註冊藝術治療師 Miss Grace用環保物料整好雨聲筒,咁到底點樣利用雨聲筒嚟引導小朋友表達自己嘅情緒呢?今集就嚟睇下Miss Grace 同僑僑會點樣透過雨聲筒表達自己嘅情緒啦!

【超級爸媽食買玩送禮】名牌包包真偽鑑定及保養

想入手二手名牌中古袋最擔心嘅事就唔知分真定假,擔心買到假貨!今集就搵嚟Little and More嘅專業鑑定師-倉橋涼先生教大家初步嘅真偽鑑定小技巧,咁以後買包包嘅時候就可以買得精明啲!而且仲會有二手中古包達人-小米分享超實用嘅保養包包小貼士呀!

【Mami髮型屋】俏皮燈籠馬尾教學

💈星級髮型師Avis今次就教咁多位Mami幫小朋友扎個可愛甜美嘅燈籠辮🏮!扎完咁清爽,造型感十足嘅燈籠馬尾,啱哂節日去玩~👻✨

【Cool出個未來】傳統牙箍知多啲

當發現小朋友牙齒真係有啲唔整齊決定要箍牙,但係傳統箍牙又係唔係最好嘅選擇呢?對日常生活會有啲咩影響?太多太多唔同疑問啦!今集就邀請到牙齒矯正專科醫生 劉潤華醫生和各位媽咪一齊拆解呢啲傳統牙箍的迷思!

【幸福煮食堂】小企鵝素蝦便當

超可愛嘅小企鵝嚟喇🐧!仲有好睇又好味嘅自製素蝦添🦐🦐,做法一啲都唔難,快啲試下整喇✨!

【情緒鑰匙ART I DO】第五集

小朋友怎樣表達自己的情緒?今集由美國註冊藝術治療師Miss Grace和僑僑一齊用環保物料做一個雨聲筒,用聲音來幫助到小朋友表達自己的情緒。

【超級爸媽食買玩送禮】投資中古包你要知的事!

入手名牌包包除咗哄自己開心之外,其實名牌包包都有一定嘅投資潛力(又多咗個理由買袋☺️)開心之餘又可以賺到錢錢,但係邊啲品牌、邊啲款式或者型號比較值得入手呢?Resell嘅時候又需要注意啲咩呢?又要點樣揀寄賣店呢?今集就由二手中古包達人-小米同我地一起分享下要注意嘅嘢!

【Mami髮型屋】快速學清爽孖辮Look

小朋友周不時都玩到頭髮鬆哂😈,今日💈星級髮型師Avis又嚟教教咁多位Mami幫小朋友扎個清爽乾淨嘅孖辮裝👧🏻!一齊嚟學吓嘢喇👀!

【Cool出個未來】牙齒矯正的重要性及黃金期

當小朋友開始換牙,各位媽咪又要開始擔心小朋友嘅牙齒唔整齊唔靚,或者出現各種嘅牙齒問題,今集繼續邀請到牙齒矯正專科醫生 劉潤華醫生同各位媽咪分享小朋友進行牙齒矯正嘅重要性,同埋牙齒矯正最適合嘅時機!

【幸福煮食堂】醬油貓咪米漢堡

呢款貓咪米漢堡便當簡單又可愛😽!啖啖滋味好吸引啊〜👉🏻👉🏻👉🏻

【情緒鑰匙ART I DO】第四集

想知道孩子平日有沒有左耳入右耳出?今集由美國註冊藝術治療師Miss 海琳和Hailey玩手偶,示範父母和孩子進行親子手偶創作時抱持的態度,讓他們能在天馬行空中表現現實學到的東西。

 

【超級爸媽食買玩】小資女入手中古包攻略

新手入門最擔心就係唔知點樣揀好!最底咩品牌值得入手、中古包顏色、皮質又要點揀好呢!?到底要預幾多Budget先買到心頭好呢?今集就由二手中古包達人-小米同分享下初初入手中古包要注意嘅地方!

【Mami髮型屋】超簡單學可愛丸子頭

💈星級髮型師Avis💈又嚟教教大家簡單扎丸子頭,返學出街極速搞掂💡

【Cool出個未來】小朋友換牙期要注意事項

相信唔少媽咪面對小朋友換牙時都好緊張!好擔心小朋友啲牙齒生得唔整齊,今集同樣邀請到牙齒矯正專科醫生 劉潤華醫生同各位媽咪分享小朋友換牙期要小心注意嘅事!

【幸福煮食堂】南瓜小虎咖喱便當

日式手作便當達人又嚟教教大家整便當🍱!今次教大家整小老虎飯糰,得意得嚟仲好健康添〜👉🏻👉🏻👉🏻

【情緒鑰匙ART I DO】第三集

怎樣在百忙之中給予孩子創作空間?承接上一集的繪本共讀後,今集繼續由美國註冊藝術治療師 Miss 海琳與Hailey一起做作家,創作自己的故事。而當中,從兒童心理和生理成長,與爸爸媽媽分享如何教導在有限時間讓孩子擁有無限創作空間。

 

【超級爸媽食買玩】一家大小玩轉酒店

小朋友停課,想要帶佢地喺香港嚟一個staycation,俾小朋友可以玩下、放下電!呢間推出嘅住宿計劃就啱晒小朋友啦!今集就跟住如楓同 Ariel一齊嚟睇下有咩玩先!

【Mami髮型屋】簡單五分鐘學會三手辮

成日都淨係幫小朋友扎馬尾,好悶啊😧!今次我哋請嚟💈星級髮型師Avis💈教教大家簡單扎三手辮,你以為好難?原來五分鐘就學會,手殘媽媽都唔怕喇!💡

【Cool出個未來】六歲前的口腔護理

今集劉潤華醫生就率先同大家分享,點樣幫六歲前嘅小朋友進行口腔護理,唔講唔知原來小朋友喝夜奶有可能會蛀牙㗎!?咁小朋友又可唔可以補牙呢?可唔可以洗牙呢?咁就快啲一齊嚟睇下劉潤華醫生點講啦!

【幸福煮食堂】黑熊素咕嚕肉便當

超級可愛啊😍!手做日式動物便當🐻原來好容易,不過都要花好多心機❤️㗎!齊齊睇吓點整喇!👉🏻👉🏻👉🏻

【情緒鑰匙ART I DO】第二集

孩子重複要說同一個故事,家長可以抱甚麼態度?當中又孩子讓孩子建立甚麼的能力?今集由美國註冊藝術治療師 Miss 海琳透過示範藉繪本說故事,讓孩子學習聆聽和分享感受,也從藝術治療角度,解釋重複說故事的當中的好處以及繪本需要的秘訣。

 

【超級爸媽食買玩】細味清新牛油果菜餚

嚟到夏天總會想食返啲清新啲、健康啲嘅美食,所以今集Karen就大家嚟到呢間主打牛油果同埋superfood嘅餐廳,試下佢地嘅大熱菜式!

【瑜珈撈檬】第八集 - 心心相印

由瑜珈導師陳如楓LEMON教授親子瑜珈,今集同大家做心心相印,這個動作可以訓練小朋友大腿的肌肉,又可以伸展我們的側腰及下身肌肉都可以訓練得到。