星期三

【Cool出個未來】箍牙數碼化後的便利

對於箍牙相信最多人關心嘅就係箍牙後會變成點,是唔是自己心目中嘅變化?今集同樣有牙齒矯正專科醫生 劉潤華醫生同我們分享關於將箍牙數碼化後,對於牙齒矯正嘅重要性同幫助!

【Cool出個未來】自助牙箍暗藏危機

唔洗見牙醫都箍到牙得唔得㗎!?相信亦都係唔少想箍牙都有嘅疑問,今集就請嚟牙齒矯正專科醫生 劉潤華醫生同我地一一拆解呢啲迷思!

【Cool出個未來】箍牙後會反彈!?

箍牙當然會係希望牙齒可以變得整齊,但係原來箍完牙之後會有機會反彈架!所以今集牙齒矯正專科醫生 劉潤華醫生就同我們分享咗喺箍完牙之後,一定要注意呢兩件事!

【Cool出個未來】考慮隱形牙箍要注意的地方

隱形牙套真係近年唔少想箍牙嘅人首選,透明、配戴方便、又唔洗擔心好似傳統牙箍咁會刮傷口腔等等好處,但又係唔係真係咁方便呢?今集繼續請嚟牙齒矯正專科醫生 劉潤華醫生,同大家分享下喺考慮選用隱形牙箍時要注意嘅地方!

【Cool出個未來】傳統牙箍知多啲

當發現小朋友牙齒真係有啲唔整齊決定要箍牙,但係傳統箍牙又係唔係最好嘅選擇呢?對日常生活會有啲咩影響?太多太多唔同疑問啦!今集就邀請到牙齒矯正專科醫生 劉潤華醫生和各位媽咪一齊拆解呢啲傳統牙箍的迷思!

【Cool出個未來】牙齒矯正的重要性及黃金期

當小朋友開始換牙,各位媽咪又要開始擔心小朋友嘅牙齒唔整齊唔靚,或者出現各種嘅牙齒問題,今集繼續邀請到牙齒矯正專科醫生 劉潤華醫生同各位媽咪分享小朋友進行牙齒矯正嘅重要性,同埋牙齒矯正最適合嘅時機!

【Cool出個未來】小朋友換牙期要注意事項

相信唔少媽咪面對小朋友換牙時都好緊張!好擔心小朋友啲牙齒生得唔整齊,今集同樣邀請到牙齒矯正專科醫生 劉潤華醫生同各位媽咪分享小朋友換牙期要小心注意嘅事!

【Cool出個未來】六歲前的口腔護理

今集劉潤華醫生就率先同大家分享,點樣幫六歲前嘅小朋友進行口腔護理,唔講唔知原來小朋友喝夜奶有可能會蛀牙㗎!?咁小朋友又可唔可以補牙呢?可唔可以洗牙呢?咁就快啲一齊嚟睇下劉潤華醫生點講啦!

【手工話咁易】免費下載爆趣的爆炸盒材料

平時想要整啲得意爆炸盒🎁,需要材料多、步驟又多,今次請嚟超活潑嘅JJ同我地一齊試呢個網上免費下載嘅爆炸盒材料✅🎨!

【手工話咁易】試玩網上免費DIY材料(挑戰版)

喺上一集玩完嘅僑僑就話:「太簡單、無難度!」今集僑僑就話要向難度挑戰,要試玩 HP『Print, Play and Learn』網站上更加有挑戰性嘅小手工!

【手工話咁易】試玩網上免費DIY材料(上集)

今集就搵嚟僑僑一齊下載 HP『Print, Play and Learn』網站上嘅免費DIY材料,僑僑就話一定可以喺挑戰時間內完成✅,咁我地一齊睇僑僑有無挑戰成功!

【手工話咁易】網上免費下載DIY材料

每次要諗整啲咩得意嘅小手作,真係諗到頭都大晒呀!最近就發現到HP一個有大量免費下載打印材料嘅網站,上面有多唔同嘅小遊戲,今集就跟住Carrie同 Hailey一齊試玩啦!

【手工話咁易】父親節心意卡DIY

話咁快就嚟係父親節啦👨🏻!如果大家同僑僑一樣仲未諗到送咩俾爸爸,咁就跟住僑僑一齊整返張父親節卡送俾爸爸啦🎨🤩!

【手工話咁易】自製節日禮物盒

嚟緊就係父親節啦!梗係唔少得準備禮物喇,今日就同大家一齊嚟整呢個超實用嘅禮物盒!

【手工話咁易】自製畢業紀念冊(下集)

上個禮拜就整好咗個封面喇!今個禮拜就同大家一齊整埋本紀念冊嘅內頁!

【手工話咁易】自製畢業紀念冊(上集)

小朋友就快可以復課喇❤️!復課嘅同時亦都係今個學年嘅最後一兩個月,梗係要同同學仔交換紀念冊寫,咁就趁依段時間自己整返本紀念冊👧🏻👶🏻!